PROGRAM TVIP 2024 - úterý 12. 11. 2024

POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

10:00 Možnosti využití vedlejších produktů a odpadů z potravinářské výroby a zemědělství při výrobě hnojiv
Ing. Jaroslav Houček, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

202
10:20 Možnosti využití zbytků z potravinářské výroby a potravin nevhodných k lidské spotřebě ke krmení hospodářských zvířat
Ing. Michal Beránek, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce zemědělských vstupů, Oddělení krmiv

201
10:40 Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D., Ing. František Lorenc, Ph.D., doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D., doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická

205
11:00 Jaké vedlejší potravinářské a zemědělské produkty a odpady jsou a nejsou vhodné k bioplynové digesci
Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií

214
11:20 PŘESTÁVKA

11:40 Výsledky pilotního testování zahušťovače kalů v mlékárenském průmyslu
Ing. Jan Pavlík, ASIO TECH, spol. s r.o.; Ing. Jakub Tobiáš, RADKA, spol. s r.o., Pardubice

101
12:00 Synergie při zpracování potravinářských odpadů na čistírnách odpadních vod
Ing. Radka Rosenbergová, Veolia Holding ČR, a.s.

210
12:20 Využití odpadní rostlinné biomasy k inhibici fytopatogenních mikromycet
Ing. Karel Fous, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s. & Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie; prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s.; Ing. Radoslav Koprna, Ph.D., Mgr. Jan Humplík, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra chemické biologie; Mgr. Kateřina Perničková, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, Laboratoř růstových regulátorů & Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta; doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky; Ing. Jan Konečný, První Jílovská, a.s., Divize Exar

102
12:40 Udržitelný protein budoucnosti
Jana Vašíčková, Reploid Group, a.s

221
13:00 OBĚD

14:00 Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu funkčných potravín
Eva Ivanišová, Miriam Solgajová, Zuzana Mašková, Zuzana Barboráková, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre

204
14:20 Hroznové výlisky ako funkčná prísada pri výrobe trvanlivého pečiva
Eva Ivanišová, Pavol Trebichalský, Ľuboš Harangozo, Tomáš Tóth, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre, Slovensko

203
14:40 Posúdenie potenciálu repkového proteínu produkovaného z repkových šrotov ako doplnku do cereálnych výrobkov a produktov s vyšším obsahom proteínov
Ing. Valentína Kafková, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko; Ing. Vladimír Krasňan, PhD., Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko; Anna Procházková, Enviral, a.s., Leopoldov, Slovensko; Ing. Zlatica Kohajdová, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko

209
15:00 Rekonstrukce a rozšíření odpadové bioplynové stanice EFG Vyškov BPS
Ondřej Černý, Energy financial group a.s.

236
15:20 Unlocking the Potential of Wine Industry By-products: Polyphenol-Rich Waste Materials for Pharmaceutical and Food Applications
Ing. Michaela Ottová, doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D., UCT Prague

104
15:40 Paradox luxusu a udržitelnosti českých klasických śumivých vín
Ing. Mgr. Martin Prokeš, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně

230
16:00 Udržitelnost při výrobě piva
Ing. Tomáš Kinčl, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie

211
16:20 PŘESTÁVKA

16:40 Potenciál nevyužitých vedlejších živočišných produktů tukové povahy ze zvěřiny
Ing. Tereza Novotná, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Ing. Robert Gál, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická

218
17:00 Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application
Ing. Orsolya Bystricky-Berezvai, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Polymer Engineering; Ing. Robert Gál, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Food Technology; Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Fat, Surfactant and Cosmetics Technology

213
17:20 Využití živočišných odpadů pro udržitelné zemědělství
Ing. Milena Rousková, Ph.D., Ing. Stanislav Šabata, Ing. Olga Šolcová, DSc., Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.

217
17:40 Neplýtvat nestačí: Gastroodpady s potenciálem materiálového a energetického využití
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí

228
18:00 Gastroodpady a bioplasty: Perspektivní technologie k jejich využití
Doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D., Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Hana Burdová, Ph.D., Ing. Sylvie Kříženecká, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí; Ing. Radek Vurm, Ph.D., Ing. Jana Kofroňová, VŠCHT v Praze; Ing. Radek Hořeňovský, Wasten, z.s.; RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D., Ing. Ivana Kadlečková, Ladislav Martinovský, RNDr. Ľuboš Vrtoch, Ph.D., Mgr. Pavel Kaule, Ing. Magda Škvorová, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta; doc. Ing. Martin Hájek, Univerzita Pardubice

229