DATABÁZE PŘÍSPĚVKŮ A VÝVĚSEK

POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

Výsledky pilotního testování zahušťovače kalů v mlékárenském průmyslu
Ing. Jan Pavlík, ASIO TECH, spol. s r.o.; Ing. Jakub Tobiáš, RADKA, spol. s r.o., Pardubice

101
Využití odpadní rostlinné biomasy k inhibici fytopatogenních mikromycet
Ing. Karel Fous, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s. & Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie; prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s.; Ing. Radoslav Koprna, Ph.D., Mgr. Jan Humplík, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra chemické biologie; Mgr. Kateřina Perničková, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, Laboratoř růstových regulátorů & Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta; doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky; Ing. Jan Konečný, První Jílovská, a.s., Divize Exar

102
Komplexné spracovanie kávového odpadu na produkty s vyššou pridanou hodnotou
Ing. Valentína Kafková, Združenie Energy 21, Leopoldov, Slovensko; Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko

103
Unlocking the Potential of Wine Industry By-products: Polyphenol-Rich Waste Materials for Pharmaceutical and Food Applications
Ing. Michaela Ottová, doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D., UCT Prague

104
Indikátory odpadového hospodářství
Doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Ing. Jaroslav Pluskal, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně

105
CaviPlasma – velkoobjemová plazmová dekontaminační technika pro eliminaci sinic a dalších biologických kontaminantů
Doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., Mgr. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Barbora Pijáková, Ph.D., Masarykova Univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Ing. Klára Odehnalová, Ph.D., RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D., Botanický ústav AV ČR, v.v.i.; doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Odbor fluidního inženýrství Viktora Kaplana; prof. MVDr. Miroslava Palíková, Ph.D., doc. MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D., Veterinární univerzita Brno, Ústav ekologie a chorob zoozvířat, zvěře, ryb a včel; Mgr. Jan Mendel, Ph.D., Ústav Biologie obratlovců AV ČR; prof. MUDr. Filip Růžička, Ph.D., MUDr. Jan Flodr, Mikrobiologický ústav FNUSA, Brno

106
Vzdělávání obyvatel měst a obcí v problematice oběhového hospodářství
Ing. Michal Struk, Ph.D., Masarykova univerzita v Brně

107
Cirkulární ekonomika v potravinářství: příklady dobré praxe a směřování legislativy
Mgr. Denis Bede, PhD., CYRKL Zdrojová platforma

108
Algae as a substrate for biogas production: A review of key findings from literature on process optimization. Řasy jako substrát pro výrobu bioplynů: Přehled klíčových zjištění z literatury o optimalizaci procesů
MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut Environmentálních Technologií, Ostrava

109
Plánování sběru a svozu komunálních odpadů
Ing. Vlastimír Nevrlý, Ph.D., doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně

110
Řízená selektivita fotokatalytické redukce CO2 pomocí strukturního dopování TiO2
Ing. Miroslava Filip Edelmannová, PhD., Hana Kmentová, Zdeněk Baďura, Radek Zbořil, Lucie Obalová, Štěpán Kment, Kamila Kočí, VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií, Ostrava

111
Možnosti využití zbytků z potravinářské výroby a potravin nevhodných k lidské spotřebě ke krmení hospodářských zvířat
Ing. Michal Beránek, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce zemědělských vstupů, Oddělení krmiv

201
Možnosti využití vedlejších produktů a odpadů z potravinářské výroby a zemědělství při výrobě hnojiv
Ing. Jaroslav Houček, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

202
Hroznové výlisky ako funkčná prísada pri výrobe trvanlivého pečiva
Eva Ivanišová, Pavol Trebichalský, Ľuboš Harangozo, Tomáš Tóth, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre, Slovensko

203
Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu funkčných potravín
Eva Ivanišová, Miriam Solgajová, Zuzana Mašková, Zuzana Barboráková, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre

204
Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D., Ing. František Lorenc, Ph.D., doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D., doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická

205
Odpady ze zpracování vína a kávy jako zdroj olejů
Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky

207
Segmentace spotřebitelů ve vztahu k třídění potravinového odpadu: motivace a bariéry pro zapojení do systému sběru
Ing. Irena Baláková, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta, Ústav marketingu a obchodu

208
Posúdenie potenciálu repkového proteínu produkovaného z repkových šrotov ako doplnku do cereálnych výrobkov a produktov s vyšším obsahom proteínov
Ing. Valentína Kafková, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko; Ing. Vladimír Krasňan, PhD., Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko; Anna Procházková, Enviral, a.s., Leopoldov, Slovensko; Ing. Zlatica Kohajdová, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko

209
Synergie při zpracování potravinářských odpadů na čistírnách odpadních vod
Ing. Radka Rosenbergová, Veolia Holding ČR, a.s.

210
Udržitelnost při výrobě piva
Ing. Tomáš Kinčl, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie

211
Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application
Ing. Orsolya Bystricky-Berezvai, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Polymer Engineering; Ing. Robert Gál, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Food Technology; Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Fat, Surfactant and Cosmetics Technology

213
Jaké vedlejší potravinářské a zemědělské produkty a odpady jsou a nejsou vhodné k bioplynové digesci
Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií

214
Cirkulární ekonomika vedlejších produktů rostlinného původu
Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o.

215
Rekuperace kvasného CO2 v potravinářství
Milan Pecka, M-ex Production a WineGAS

216
Využití živočišných odpadů pro udržitelné zemědělství
Ing. Milena Rousková, Ph.D., Ing. Stanislav Šabata, Ing. Olga Šolcová, DSc., Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.

217
Potenciál nevyužitých vedlejších živočišných produktů tukové povahy ze zvěřiny
Ing. Tereza Novotná, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Ing. Robert Gál, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická

218
Potravinové odpady – výsledky výzkumu
Ing. Dagmar Vološinová, Ing. Robert Kořínek, Ph.D., Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i.

219
Cesta cukrovarnictví k udržitelnosti: Příležitosti a výzvy při výrobě cukru v souladu s ESG principy
Martin Kolář, Tereos TTD, a.s.

220
Udržitelný protein budoucnosti
Jana Vašíčková, Reploid Group, a.s

221
Králíci v srdci cirkulární ekonomiky: Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty jako klíčový zdroj krmiva
Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat

222
Vedlejší produkty agro-potravinářského sektoru využitelné v krmivech faremně chovaných králíků
Doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat; Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; Ing. Vladimír Plachý, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky

223
Pokročilá metodologie výpočtu CO2 pro potravinářské produkty: Výzvy a řešení v českém kontextu
Ing. et Ing. Karel Kotoun, MiM, Greenometer, s.r.o.

224
Využití plazmatem aktivované vody v moderním zemědělství
Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., doc. RNDr. Vít Gloser, Ph.D., Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Botanický ústav AV ČR

225
Biovodík - palivo budoucnosti aneb studium produkce vodíku pomocí Clostridium butyricum a Clostridium tyrobutyricum
Ing. Viktorie-Alexandra Pacasová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií; Ing. Matěj Poulíček, prof. Ing. Josef Štětina, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav automobilního a dopravního inženýrství; prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií

226
Chemická recyklace jako další řešení využití plastových odpadů
Ing. Radek Pjatkan, Svaz chemického průmyslu ČR

227
Neplýtvat nestačí: Gastroodpady s potenciálem materiálového a energetického využití
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí

228
Gastroodpady a bioplasty: Perspektivní technologie k jejich využití
Doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D., Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Hana Burdová, Ph.D., Ing. Sylvie Kříženecká, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí; Ing. Radek Vurm, Ph.D., Ing. Jana Kofroňová, VŠCHT v Praze; Ing. Radek Hořeňovský, Wasten, z.s.; RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D., Ing. Ivana Kadlečková, Ladislav Martinovský, RNDr. Ľuboš Vrtoch, Ph.D., Mgr. Pavel Kaule, Ing. Magda Škvorová, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta; doc. Ing. Martin Hájek, Univerzita Pardubice

229
Paradox luxusu a udržitelnosti českých klasických śumivých vín
Ing. Mgr. Martin Prokeš, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně

230
Potravinový odpad z pohledu potravinářského průmyslu
Ing. Jan Pivoňka, Potravinářská Komora ČR

231
Využití bílkovin hlízové šťávy
Ing. Lenka Kotlářová, Ing. Eva Slavíková, Lyckeby Amylex, a.s.

233
Snížení množství potravinového odpadu při produkci a zpracování masa
doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. , VŠCHT v Praze

235
Rekonstrukce a rozšíření odpadové bioplynové stanice EFG Vyškov BPS
Ondřej Černý, Energy financial group a.s.

236
Vplyv hroznových výliskov na minerálne zloženie trvanlivého pečiva
Prof. Ing. Judita Lidiková, PhD., Ing. Natália Čeryová, PhD., prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Ing. Pavol Trebichalský, PhD., Ing. Peter Czako, PhD., prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Ústav potravinárstva, Slovensko

237
Energeticky nenáročná solidifikace digestátu pro jeho možné komerční využití
Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D., Ústav environmentálního a chemického inženýrství, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice

238

APROCHEM

Společenské a geopolitické prostředí rizikového managementu
Ing. Jiří Študent, st., CEMC, z.s.

001
Implementace legislativních změn v rámci zákona o prevenci závažných havárií
Ing. Zuzana Machátová, MŽP

002
Aktuální informace o činnosti Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, v. v. i.
Ing. Martina Pražáková, VÚBP, v. v. i.

003
Zákon o kritické infrastruktuře: východiska a aktuální stav
kpt. Ing. David Patrman, Ph.D., MV-GŘ HZS ČR

004
Skladové hospodářství - prevence před úniky
Klára Šitavancová, Metal Arsenal s.r.o.

005
Cvičení OXIRAN 2024 – Připravenost složek IZS a provozovatele objektu zařazeného do skupiny B na závažnou havárii
kpt. Mgr. Adam Hendrych, HZS, Středočeský kraj

006
[VIDEO 1][VIDEO 2][VIDEO 3]
Navrhované změny zákona č. 206/2015 Sb. z pohledu orgánů státní báňské správy
Ing. Miroslav Barbušín, ČBÚ v Praze

007
BLEVE - fenomén minulosti?
Ing. Štefan GYŐRÖG, KÚ Jihočeského kraje

008
Moderní pohled na havárii v Záluží 1974
Ing. Michal Vitík, Univerzita Pardubice

009
Dekontaminace horninového prostředí a podzemních vod
Mgr. Petr Nakládal, Nakládal, s.r.o.

010
Vlny veder a jejich dopady
RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský, CSc., Český hydrometeorologický ústav

011
Diskuse, využití AI v rizikovém managementu
Jakub Haláček, Unicorn Research Centee, z.ú.

012